+972-77-70-60-850  nazovite nas naSkype Me
Pronadji putovanje
 

Via Dolorosa 
 
Via Dolorosa je ulica unutar zidina Starog grada Jeruzalema  
Zemlja neobične ljepote 
 
Izrael je poznat kao zemlja neobične ljepote  
Judeja i Galileja 
 
Biblija nam govori o duhovnoj Judeji i plodnoj Galileji  
Mrtvo more 
 
Lječilišna i podmladjujuća svojstva Mrtvog mora poznata su od davnina  
 
Početna
Dobro je znati
Prijevoz i transferi
Preporuke
Video
Newsletters

 
IZRAELSKA PUSTINJA, PETRA, MRTVO MORE
 5 NOĆENJA – 6 DANA

1 DAN - STARI KRALJEVSKI PUT – PUT ZAČINA

Vozimo se Negevskom pustinjom na putu za Beer Shevu, Abrahamov grad. Zaustavit ćemo se u Avdatu, glavnoj stanici na Nabatejskom putu začina. Na ovom davnašnjem putu bili su gradovi stanice u kojim su se zaustavljali karavani deva koji su prenosili blago sa istoka u Nabatejsku prestonicu Petru i dalje prema obali Sredozemnog mora.

Dok putujemo kroz pustinjske predjele vidjet ćemo na putu i davnašnja prenoćišta, rimske stražarske stanice na putu kao i nekoliko tisuća godina stare rezervoare vode koji će nam pomoći da bolje razumijemo život i povijest Nabatejaca koji su predvodili karavane tzv. Putevima začina, svile i parfema.
Avdat je mjesto na davnašnjem Putu začina izmedju nabatejske prijestonice Petre i  sredozemne luke Gaze. Grad je nazvan po uvaženom nabatejskom monarhu koji se zvao Avdat. Kralj Avdat II je tražio da bude pokopan na tom mjestu (živio je od 30-9 godine p.n.e). Kralj je obnovio naselje nakon što je Gazu zauzeo židovski kralj Aleksandar Yanai i nakon što je zbog velikog iseljavanja Avdat bio izbrisan sa trgovačke mape tog vremena.

Grad je još jednom oživio u vrijeme vladavine Aretsa IV (9 p.n.e. do 40. n.e) ali je uništen od strane  arapskih plemena koja su napala grad drugom polovinom I stoljeća. Kasnije je posljednji nabatejski kralj Rabael II (106-70 p.n.e) je obnovio grad. Avdat je preživio razaranje Nabatejskog kraljevstva od strane Rimske imperije i bio je važna metropola sve do 7 stojeća kada su mu smrtni udarac nanijela arapska osvajanja.

Najznačajnije otkrića su u akropolisu (gornjem gradu) koji se nalazi 650 metara nad morem. Od nabetejskih hramova malo toga je sačuvano ali nam zato rekonstruirana vrata grada govore o impozantnosti grada. Sami vrh akropolisa otkriva prelijepi pogled na avdatsku dolinu. U Avdatu ćemo obići i rimsko kupatilo, Rimski toranj, An'Nuzra pećinu grobnicu i u njoj 21 duplu katakombu, bizantijsku vinsku presu, staru baziliku iz 4 stojeća i mrežu različitih pećina od koji su neke bile korištene kao grobnice a neke kao cisterne i skladišta.  

Oko podneva stići ćemo u Han Shayarot, pustinjski kamp sa pogledom na Wadi Zin odakle ćemo krenuti na posljepodnevni pustinjski safari kroz korito pustinske rijeke Zin, nastavak puta do Akev oaze, neočekivanog izvora u sred pustinje koji je lociran točno ispod suhog vodopada gornje rijeke Zin. Osvježićemo se u prirodnom čistom pustinjskom bazenu. Navečer povratak u Han Shayarot kamp. Večera će biti poslužena u beduinskom domaćinskom šatoru i popraćena pričama o beduinskom životu i njihovom gostoprimstvu.

Nakon večere poći ćemo u noćnu šetnju pustinjom obasjanom zvijezdama i mjesecom kao jedinim svjetlom.

2 Dan - RAMON KRATER, VOŽNJA DŽIPOVIMA, SHAHARUT

Ujutro ćemo doći do Mitzpe Ramon, malog gradića izgradjenog na litici sa koje se pruža spektakularni pogled na krater Ramon. Posjetit ćemo Centar posjetilaca i upoznati se prirodnim fenomenom kratera. U Centru za posjetioce čekat će nas naš vodič sa kojim ćemo krenuti u tročasovni safari džipovima tjekom kojeg ćemo prelaziti preko milijunima godina starih geoloških formacija, promatrati nepoznate oblike stjena i kretati se otvorenim prirodnim muzejom u kojem su prirodni eksponati stari nekoliko milijuna godina.
U posljepodnevnim časovima povratak u Han Shaharut. U bešumnoj mističnoj atmosferi ispred veličanstvenog panoramskog pogleda koji će vam zaustaviti dah zaustavit ćemo se. Ovo je vrijeme za odmor, relaksaciju, i molitvu.

Pustinjsko gostoprimstvo
Grupa će stići do pustinjske postaje Shacharut Inn u poslije podnevnim satima. Na vjetrovitim stijenama, promatrat ćemo široko prostranstvo pustinje i ritmički život pustinje, uživajući u osvježavajućim pićima i veličanstvenim prizorima pustinje i puteva koji su ovuda vodili preko Jordanske doline prema Saudijskoj Arabiji.
Nakon zalaska sunca sakupit ćemo se u šatoru gdje će nas primiti naš domaćin kao što je i Abraham primao svoje goste pod šatorom i gdje ćemo večerati pustinjsku večeru pod šatorom. U vrijeme večere naš domaćin vrsni poznavalac biblije fascinirat će nas biblijskim anegdotama i živom diskusijom o Mojsijevom životu i zemlji Meidijaca kao i putovanju djece Izraela prema božijoj planini.

Nakon večere doživjet ćemo svjetleće pješčane dine Kasui, igralište za odrasle svih životnih doba.
Noćenje u Shaharut Inn u vrećama za spavanje

3 Dan - JAHANJE DEVA I PETRA
Nakon doručka sastat ćemo se na ranču deva  gdje ćemo natovariti sve naše stvari na deve. Put nas vodi južno uz duž Shaharut litice i preko potoka Isaron. Zugan, Gdera i Tseala. Nastavit ćemo put južno preko dolini Arava. Oko podneva ćemo doći na Arava granični prijelaz i preći u Jordan. Vožnja preko Wadi Rum, terena čuvenog Lorenca od Arabije. Dvočasovna vožnja džipom do  crvenih planina. Litica se uzdiže pravo u nebo i  300 do 500 metara iznad zemlje, u okruženju pješčanih dina najrazličitijih boja u svim nijansama žute, crvene i bijele boje.

Ručak u lokalnom beduinskom šatoru. Poslijepodne vožnja do Petre - grada uklesanog u crvenom kamenu.
Noćenje i večera u hotelu u Petri


4 Dan - PETRA (CIJELI DAN) I MRTVO MORE
Danas ćemo istražiti Petru, glavni grad Nabatejaca, pustinjskih kraljeva. Posjetit ćemo čuvenu riznicu, grobnicu rimskog vojnika, nastaviti Rimskim kardom, i vratiti se do našeg autobusa putem čuvenog uzanog klanca. Poslije podne ćemo se vratiti na Arava granični prijelaz i ponovo preći na izraelsku stranu. Pred večer ćemo doći do Ein Bokek hotelskog naselja i prenoćiti u hotelu na obali Mrtvog mora.


5 Dan - MRTVO MORE

Provedite dan odmarajući se na obali Mrtvog mora. Isprobajte različite tretmane, kupanje u bazenu koji je napunjen crnim mineralnim prirodnim blatom sa dna Mrtvog mora i opustite se.

U predvečerje ćemo se dovesti južno od Ein Bokeka gdje se nalazi intrigirajući 30 metarski podzemni prolaz koji je stvoren uz pomoć djelovanja vodene erozije na meki krečnjak i i koji je se nalazi zapadno od gore Sodoma. Preporučujemo da ponesete baterijske lampe. Vozi ćemo se kroz uzani klanac Nahal Pratzim, Brašne pećine i Gore Sodom.

Za 12 kilometarski geološki greben koji je ustvari ogromni komad okamenjene soli i koji se nalazi u južnom dijelu Mrtvog mora, vjeruje se da je čuveni biblijski grad koji je zbrisan sa lica zemlje skupa sa Gomorom. Uočit ćemo i jedinstveni kameni stup kojeg zovu Lotova žena o kojoj nam biblijska priča pripovijeda da se pretvorila u kameni stup kada se okrenula unatrag da pogleda na uništenje Sodome i Gomore.
Povratak u hotel večera i noćenje.

6 Dan - JERUZALEM
Napustit ćemo hotel nakon doručka. Vožnja uz duž obale Mrtvog mora prema Jeruzalemu. Poludnevno razgledanje svetog grada za tri monoteističke religije.
Poslije podne, transfer do aerodroma. Odlazak
 
 
Jedinstvena tura za minimum 2 putnika i maksimalno 6 putnika ukljucuje 

Luksuzno klimatizirano vozilo sa profesionalnim vodičem na engleskom ili hrvatskom jeziku tijekom cijelog programa.

Osobni paket koji će vam biti uručen odmah po dolasku i u kojem se nalazi:
- Hladni paket sa vinom, pićem i laganom zakuskom
- Osobni ručnik za smještaj u pustinji

Pet noćenja :

- Han Shayarot
- Shaharot pustinjsko gostoprimstvo
- Crown Plaza Petra ili slično
- Novotel Thalassa Mrtvo More ili slično
- Novotel Jeruzalem ili slično

Svi ručkovi i večere su uključeni
Sve vožnje džipovima i jahanja deva prema programu
Tretmani blatom sa Mrtvog mora u hotelskom Spa na Mrtvom moru
Sve ulaznice prema programu

Na Mrtvom moru i u Eilatu moguće je naručiti drugačije Spa tretmane.

CIJENA NA UPIT