+972-77-70-60-850  nazovite nas naSkype Me
Pronadji putovanje
 

Via Dolorosa 
 
Via Dolorosa je ulica unutar zidina Starog grada Jeruzalema  
Zemlja neobične ljepote 
 
Izrael je poznat kao zemlja neobične ljepote  
Judeja i Galileja 
 
Biblija nam govori o duhovnoj Judeji i plodnoj Galileji  
Mrtvo more 
 
Lječilišna i podmladjujuća svojstva Mrtvog mora poznata su od davnina  
 
Početna
Dobro je znati
Prijevoz i transferi
Preporuke
Video
Newsletters

 
DOBRO JE ZNATI
Zemljopisni položaj: bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora.
Površina: 20.770 KM2
Broj stanovnika: 7.473052 stanovnika po popisu iz 2011 godine
Državno uređenje: parlamentarna demokratska država
Glavni grad: Jeruzalem
Službni jezik: Hebrejski i Arpaski, no budući da je Izrael zemlja emigranata  na ulici se može čuti sve od francuskog, ruskog, njemačkog, španjolskog, portugalskog, rumunjskog do mađarskog, talijanskog i engleskog. Engleski je izraelski posvojeni drugi jezik, koji se široko koristi. Svi ulični znakovi su na hebrejskom, arapskom i engleskom jeziku.
Klima: mjeseci od travnja do listopada su bez kiše, a lipanj, srpanj i kolovoz su vrući ljetni mjeseci. U zimskim mjesecima pada kiša, iako ima i mnogo sunčanih dana.
Valuta: Novi Izraelski Šekel (NIS). 1 šekel = 100 agorota;
Plaćanje: US$ se najlakše promijene i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i većina ostalih jakih valuta kao i putnički čekovi. Bankomati su široko rasprostranjeni i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Banke uglavnom rade ujutro – od 8.30-12.30h te od 16-18h dva dana u tjednu (ovisi od banke do banke). Sve su banke zatvorene nedjeljom i za vrijeme židovskih blagdana, ali većina njih ima automate koji primaju većinu međunarodnih kreditnih kartica putem kojih možete dignuti novac.
Većina hotela, ureda i restorana primaju sve glavne svjetske kreditne kartice.
Voda: Izraelska voda iz vodovoda je dobra za piće
Mobilna telefonija: VIP i T-Mobile partneri: Cellcom Israel, Partner Communication
Električni napon:  220 V
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Napojnice: davanje napojnica je običaj u Izraelu. Neki restorani dodaju napojnice računu; ako toga nema, od vas se očekuje napojnica. Napojnica od 10-15% je uobičajena. Obično se napojnice daju turističkim vodičima i vozačima, ako Vas Vaš tour-operator nije drugačije uputio.
Carina: dozvoljeno je unijeti u zemlju do 250g duhana (punoljetne osobe), 1l alkoholnog pića ili 2l vina i do ¼ l parfema. Ostali predmeti koji ne spadaju u ove kategorije mogu se unijeti ako su namijenjeni za osobnu upotrebu ili kao poklon, ali njihova vrijednost ne smije premašivati 200 US$. Unutar toga može se unijeti do 3kg hrane. Bilo kod ulaza ili izlaza iz zemlje, mora se prijaviti 80,000 šekela ili više.

Sigurnost: Upkos činjenici da je Izrael jedna od glavnih tema na vijestima i da veliki broj turista drži Izrael za nesigurnu zemlju kada se već nadje u Izraelu, putnik će biti prijatno iznanadjen  da sigurnosna situacija nije niti slična očekivanoj. Ipak preporučuje se izbjegavati pojedine regione ili se prije putovanja u te dijelove Zapadne obale treba prethodno raspitati o sigurnosnoj situaciji. Posebno su nesigurni Zapadna Obala i Pojas Gaze; Nablus, Jenin i Pojas Gaze treba izbjegavati, osim možda tijekom dana radi važnih putovanja u grad Gazu. Preporučljivo je prije puta u ova područja provjeriti upute za putovanje kod konzularnih predstavnika ili kod Ministarstva vanjskih poslova.

Društveni običaji: Izraelci su obično vrlo neformalni, ali u skladu sa europskom gostoljubivošću. Turisti bi trebali pokazivati pristojnost prilikom posjete nečijeg doma i ne bi se trebali bojati ispitivati o zemlji jer većina Izraelaca voli pričati o svojoj domovini, vjeri i politici. Često se izraz “shalom” (“mir”) koristi kao pozdrav. Odjeća je neformalna, ali u kršćanskim, židovskim i muslimanskim svetim mjestima nosi se skromna odjeća (obaezna je odjeća koja pokriva koljena, ramena i dekolte). U Sinagogama i drugim svetim mjestima za Zidove kao što je Zid plača, muškarcima se daje kapa za tjeme (tzv. Yarmulka) radi poštovanja prema vjerskoj važnosti mjesta. Poslovni ljudi bi se trebali u skladu s time i oblačiti, dok neki restorani, noćni klubovi i hotelski restorani mogu zahtjevati formalnu večernju odjeću; inače se takvu odjeću specificira na pozivnicama. Smatra se povredom Šabata (subote) ako se puši u određenim restoranima i u mnogim hotelima. Isto tako forogafiranje nije dozovoljeno kod Zida Plača, Davidovom grobu i drugim mjestima od vjerske važnosti za Židove u subotu zbog šabata. U hotelima u subotu postoji poseban lift koji se zaustavlja na svakom vatu i ne može se pritiskom na dugme odrediti na koji kat želite ili. Postoje i drugi brojni obićaji a oni od vjerske važnosti su uoćljivo napisani upoznavajući i upozoravajući goste o postojanju takvih propisa. Nepoštivanje ovih propisa smatralo bi se vrlo nepristojnim prema ortodoksnim Židovima ako bi se gosti oglušili na te natpise. 

Shopping: u većim izraelskim gradovima trgovine su obično otvorene od 9-19h od nedjelje do četvrtka. Brojni shoping centri se grade po cijeloj zemlji, sa klimatiziranim prostorima i prodavaonicama kože, zlata, nakita i dijamanata (Izrael je prvi u izvozu dijamanata). Petkom se većina trgovina zatvara između 14 i 15.30h, a većina židovskih ustanova ne radi subotom. Arapski bazar sa brojnim suvenirnicama kao i brojne suvenirnice u Bethlehemu sa velikim izborom hodočasničkih i turističkih suvenira  otvorene su 7 dana u tjednu.

Viza : Hrvatskih, Srpskim, Makedonskim, Slovenskim državljanima ulazna viza u Izrael nije potrebna . Državljani BiH trebaju ulaznu vizu u Izrael. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od ulaska u Izrael.

Hrana : Raznovsrna. Mješavina arpaske i evropske hrane sa utjecajima brojnih kihinja iz raznih zemalja svijeta odakle su emigrirali Židovi i sa sobom donijeli u Izrael jela i začine iz cijelog svijeta, što čini Izraelsku kuhinju vrlo zanimljivom. Osim toga u posljednje vrijeme postoji trend chef restorana sa vrlo zanimljivim izborom jela.  

DOBRO JE ZNATI O JORDANU
 Službeni naziv države: Hašemitska kraljevina Jordan
Populacija: 4,3 milijuna
Glavni grad: Amman
Viza: dobiva se na licu mjesta po ulasku u Jordan, potrebna putovnica (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja) - cijena vize za jedan ulazak 10 EUR medjutim ukoliko grupa od minimum 5 draslih osoba ostaje u jordanu minimum 2 noćenja jordanska viza u ovom času je besplatna
Novac: jordanski dinar (1 JOD = cca 8 kn)
Jezik: arapski, koristi se engleski i francuski
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Temperatura: prosječne temperature u svibnju cca 25-30°C
Kupovanje: cjenkanje je dio tradicije, kupuje se srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće, predmeti od drva, gline, mirodije
Odjeća: lagana, slojevita, pamučna odjeća i udobna obuća
Hrana i piće: u hotelima se služe međunarodna jela i pića; domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni umaci. Piti isključivo pića iz boca, ne koristiti led, a sirovo voće i povrće guliti.
Savjeti: ponijeti kremu za sunčanje, sunčane naočale,

DOBRO JE ZNATI O SIRIJI
 Službeni naziv države: Sirijska Arapska Republika
Populacija: 19,5 mlijuna
Glavni grad: Damask
Viza: potrebna, dobiva se na licu mjesta (putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja). U PUTOVNICI NE SMIJE BITI PEČAT DRŽAVE IZRAEL!
Novac: sirijska funta (1 SYP = oko 0,15 kn)
Jezik: arapski
Električni napon: 220 V, nije potreban adapter
Vremenska razlika: +2 sata u odnosu na Hrvatsku
Klima: ugodna mediteranska klima s četiri godišnja doba
Religije: islam i kršćanstvo
Kupovanje: obavezno se cjenkajte, kupuje se svila protkana zlatnim i srebrnim nitima, pamuk, staklo, sedef, ručno pleteni prekrivači od vune, predmeti od stakla, slastice, karamelizirano voće
Odjeća: preporučujemo laganu, slojevitu, pamučnu odjeću i ugodnu obuću

DOBRO JE ZNATI O EGIPTU
 Glavni grad: Kairo
Br.stanovnika: oko 80,5 mil. /
Službeni jezik: arapski
Vremenska razlika: SEV+1 /
Dokumenti potrebni za putovanje: potrebno je dostaviti kopiju putovnce radi ishođenja vize za Egipat – (nisu potrebne fotografije), putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana odlaska na put
Valuta: egipatska funta (1 EP = 0,15 EUR ili 1 EP = 1 HRK) / Pozivni broj: +20 / Mobilne veze: T-mobile, VIPnet / Električni napon: 220 V / Voda: potrebno je kupovati flaširanu vodu.

Viza i putovnica
Za ulazak u Egipat potrebno je imati putovnicu
• Koja istječe najranije 6 mjeseci nakon polaska na putovanje.
• Koja mora imati jednu praznu stranicu za egipatsku vizu.
Po slijetanju u Egipat svaki putnik ispunjava kartončić s osnovim podacima (ime, prezime, br.putovnice i sl.). Putovnicu i kartončić predaje službenoj osobi na koju će vas uputiti vodič putovanja. Izdaje se viza, lijepi se u putovnicu te se potom pristupa carinskoj kontroli. Tek nakon ove procedure ulaska u zemlju preuzima se prtljaga. Moguće je čekanje zbog spore birokracije.

Kupnja egipatskih funti (lokalnog novca)
Po dolasku u zračnu luku kupite (razmijenite) egipatski novac. Isto možete napraviti i u hotelu i/ili na brodu. Tečaj treba provjeriti na dan dolaska u Egipat. Nemojte mijenjati novac na ulici. U većini dućana možete plaćati u € ili $, ali tada ostatak često bude u L.E. i uvijek nešto nepovoljniji za vas.

Napojnice
U susretu s lokalnim stanovništvom uvijek ćete biti upitani za napojnicu (bakšiš). Prosjake rijetko susrećete, no lokalno stanovništvo vam nudi bezbrojnu paletu sitnih usluga za koje traže nagradu u vidu napojnice. Ovo rade osobe od najranije do pozne životne dobi bez izuzetaka. Pomoći će vam postaviti šal na arapski način ili će vam pozirati ispred vaših fotoaparata, ... svaki angažman oko vas slijedi upit napojnice.

Trgovci na ulici
Svaka osoba koju susrećete na ulici pokušat će vam nešto prodati, uslugu ili proizvod. Vozači kaleša (kočije) panoramsku vožnju po gradu, vlasnici dućana neki suvenir ili tradicionalni odjevni predmet, ulični trgovac neku sitnicu od alabastera ili gipsa, ... Suvenire je najbolje kupovati u specijaliziranim dućanima (Institut alabastera, institut parfema, institut papirusa, institut tepiha). Osim povremenih iznimki u Kairu, žene iz grupe će primijetiti kako trgovci i lokalno stanovništvo izbjegavaju fizički dodir (iz tradicionalnog i duboko ukorijenjenog poštovanja prema ženi). Ipak, ovo ne znači da će vam manje verbalno dosađivati s ponudama trgovine.

Pravila komunikacije na ulici:
(1) pogled u oči uvijek je početak razgovora;
(2) odgovoriti na pozdrav uvijek je početak razgovora;
(3) odgovor na pitanje „where are you from?“ uvijek je početak razgovora
(4) svaki početak razgovora završava ponudom trgovine;
(5) prihvaćanje poklona znači prihvatiti kasniju trgovinu s tom osobom;
(6) prihvatiti poziv u dućan znači nešto kupiti, ...

Cjenkanje
U Egiptu je nemoguće bilo što kupiti bez cjenkanja. Cijene nisu izražene na proizvodima. Doznajete ih usmeno od prodavača. Nikada ne pokušavajte formirati cijenu sami – dakle, prvi započeti cjenkanje. Pustite trgovca da kaže svoju cijenu. Tada odgovorite s iznosom koji je 10% do 20% njegove cijene ili s cijenom koja je po vama adekvatna (tj. procijenite koliko bi to koštalo pa ponudite pola te vrijednosti). Ritual cjenkanja je obvezan!!! Jednostavno je nemoguće kupiti nešto za cijenu koju odmah predložite. Pokušajte uživati u ovome, jer u suprotnom može postati nešto jako naporno i frustrirajuće.
U kavanama je preporučljivo upitati za cijenu kave (kahva, espreso, turkish coffee), čaja (šaj), coca-cole (kola). Najskuplji su napici u ugostiteljskim objektima uz hramove i druge arheološke lokalitete koje posjećuju turisti.

Odjeća i obuća
Egipat ima jako toplu i suhu klimu. Oborine su rijetke. Temperature se kreću u velikom rasponu tijekom 24 sata jer su dani uglavnom vrući, a noći zbog utjecaja okolne pustinje hladne. Obvezno ponesite topliju odjeću za večeri te ljetnu i proljetnu garderobu za dan. Najbolje je višeslojno odijevanje tako da se u svakom trenutku dana možete prikladno odjenuti. Kratki rukavi su najčešće sve što vam je potrebno tijekom dana, ali hotel ili brod napuštamo ujutro (kada je hladnije) pa je korisno iznad odjeće kratkih rukava imati i neki topliji odjevni predmet dugih rukava (najpraktičnije: polyfleece). Za obuću pripazite da je sportska, npr. tenisice, tako da možete što udobnije hodati tijekom obilazaka.

Voda
Nikada nemojte piti vodu sa slavine!!! Voda se kupuje – pripazite na kvalitetu pakiranja. Čep prilikom otvaranja mora pustiti zvuk (pucanje plastične zaštite) te imati prozirnu plastičnu presvlaku tijesno stisnutu oko vrha boce koju valja ukloniti prije otvaranja. Brandovi vode: Coca-Cola, Dasani, Nestle, Baraka, ...
Pijte velike količine vode dok ste na brodu i u hotelu. Suhi egipatski zrak brzo dehidrira posjetitelje.
Voda sa slavine je potpuno higijenski prihvatljiva za tuširanje, pranje ruku i ispiranje usta nakon pranja zubi. Ipak, u posljednjem slučaju bolje je koristiti pakiranu vodu.

Sunčanica
Jedan od čestih problema s kojima se suočavaju turisti je sunčanica i/ili glavobolja s mučninom. Za vrijeme boravka na otvorenom uvijek pokrijte glavu!!! Na obilaske uvijek nosite kapu ili tradicionalne egipatske šalove omotane oko glave. Ponesite sunčane naočale (dva para, u slučaju da jedan izgubite). Sunčane zrake su jake, odbljesak od svijetlih površina velik, pa su učestale glavobolje kod foto-osjetljivih ljudi. U slučaju da dobijete sunčanicu zbog nedovoljne zaštite od sunca, potrebno je neko vrijeme ostati u hotelskoj sobi ili kabini broda, u polumraku odmarati i nažalost propustiti neki od zanimljivih i jedinstvenih obilazaka. Oprez!!!

Trovanja hranom i napicima (prevencija i lijekovi)
Vrlo je teško pouzdano razotkriti uzrok trovanja koji za svoju posljedicu ima proljev, a u težim slučajevima mučninu, povraćanje, malaksalost i visoku temperaturu. Treba slijediti neka osnovna pravila:
• nikada ne piti vodu sa slavine,
• nikada ne jesti salate,
• nikada ne jesti voće (osim naranči, banana i sl. koje se prethodno ogule) ili povrće koje nije prokuhano,
• ne piti kavu i čaj koji su napravljeni od zagrijane vode, a piti ako je voda za pripravu prokuhana. Čaj ili kava od vode iz coffee-aparata (espreso) je sigurna za piće,
• nikada ne konzumirati pića s ledom!!!
U hrani često ima povrća. Obratite pažnju je li povrće kuhano ili tek lagano termalno obrađeno (dodano na kraju pripravljanja jela). Preporučljivo je jesti salate od povrća koje je oguljeno (krastavci), a ne jesti salate od povrća koje se pere i servira cjelo (zelena salata, paprike).
Hranu i pića konzumirajte isključivo u hotelima, na brodovima i u restoranima prema preporuci vodiča. Nažalost, nikada nismo sigurni te je stoga potrebno u pričuvi imati i medikamente / lijekove i dodatke prehrani koji nas štite od trovanja i/ili posljedica trovanja.
• Probiotici (Ferzym) = 7 dana prije putovanja krenite s terapijom i prestanite tek nakon povratka. Ovdje se jednostavno radi o pozitivnim mikroorganizmima koje u vidu kapsule uzimate 1-3 puta dnevno. Time potpomažete stvaranju razmjerno velike kolonije u svom probavnom sustavu koja je vaša prva linija obrane nakon pravilnog i opreznog odabira hrane. Pozitivni mikroorganizmi će izgurati negativne mikroorganizme, neće vam stvoriti nikakve probavne tegobe (štoviše, učinit će vas zdravijim i otpornijim).
• Lijekovi koji sprječavaju proljev (Seldiar) = Ovaj lijek imajte u svojoj ručnoj prtljazi (OBVEZNO) i započnite uzimati tek ako se simptomi pojave. Uzimajte maksimalno 4 kapsule dnevno, a kada se simptomi smire proporcionalno smanjite dozu.
• Lijekovi koji sadržavaju aktivni ugljen (Karbomedicinalis, KarboMed)
• Vitamin C, multivitaminski/multimineralni pripravci izvrsne su mjere predostrožnosti protiv raznoraznih zdravstvenih tegoba, jačaju vaš organizam i čine vas otpornijim na gripu, prehlade i razne viroze. Ovo je jedan od najboljih načina preventive. Potrebno je uzimati male doze, ali redovito počevši 7 ili 14 dana prije putovanja.

Krstarenje brodom po Nilu
Krstarenje je izuzetno ležerno, brodovi su opremljeni dućanom (suvenirnicom) i hrana u restoranima je obilna. Vodu i napitke možete kupiti u restoranu i baru koji je stalno otvoren. Kupnju u baru teretite na račun svoje sobe, a konačni račun plaćate na recepciji broda večer prije odlaska. Jednako funkcionira plaćanje u hotelima. Prijelaz brane u Esni je nepredvidljiv i uvijek se očekuju gužve i čekanja. No, program se prilagođava plovidbenim okolnostima i uvijek se sve zacrtano stigne obići. Prilikom izlaska s broda svakom putniku osoblje broda uruči plastičnu tablu s brojem, koja se ponese u džepu i obvezno uruči portiru po povratku na brod! (ovo je način kontrole broja putnika te način sprječavanja da brod isplovi bez nekog od nas). Raspored smještaja na tri kata broda radi uprava broda, sve su kabine iste kvalitete bez obzira na razinu na kojoj se nalaze pa se reklamacije putnika zbog razine smještaja na brodu ne mogu uvažiti.

Insekti
Ponesite sredstva za zaštitu od komaraca te nemojte koristiti parfeme jer privlače ose i muhe. Preporučljivo je imati Kamagel za tretman eventualnih uboda.

Alkohol
Islam zabranjuje konzumaciju alkohola pa alkoholna pića možete dobiti u restoranima i barovima za turiste. Cijene su razmjerno visoke Najskuplja su pića u elitnim hotelima koja s ponosom reklamiraju svoje slavne barove. To su elitistička mjesta pa i cijene prate takav glas.

Poštivanje lokalne religije i običaja
Lokalno stanovništvo u većini pripada islamu uz manjinsku koptsku zajednicu. Osnovna pravila:
• Tijekom vjerskih službi nemojte ometati lokalno stanovništvo (klanjanje za dnevne molitve, klanjanje petkom i sl.).
• Nemojte fotografirati ljude koji mole.
• Nemojte fotografirati žene.
• Kada fotografirate lokalno stanovništvo obratite pažnju je li im neugodno i ako sklanjaju lice nemojte inzistirati na fotografiranju. Oni koji se rado prepuste fotografiranju jamačno će vam zatražiti napojnicu.
• Za fotografiranje unutar povijesnih i arheoloških lokaliteta konzultirajte oglasne ploče na ulazu. Fotografiranje nije svugdje dozvoljeno, posebice u zatvorenim prostorima uz upotrebu bljeskalice.

Kriminal
Egipat je relativno sigurna zemlja. Broj džepara i sitnih lopova je mali zbog oštrih reakcija policije, drastičnih zakonskih kazni i općeg protivljenja stanovništva ovakvim radnjama. Ulazi u hotele, brodove, muzeje, arheološke lokalitete, restorane i zračne luke opremljeni su detektorima metala te se provode sigurnosne provjere. U gradovima poput Kaira, ili manjim gradovima poput Luksora, Asuana, Esne opreza nikada dovoljno.
Pohranite svoje novce u prednje džepove ili (još bolje) u novčanike koji se ovjese oko vrata, a ručnu prtljagu stalno držite pod nadzorom. U restoranima i kavanama prtljagu nemojte ostavljati van vidnog polja i obratite pažnju na osobe koje sjede pored vas ili na grupice koje vam dolaze ponuditi suvenire na prodaju. Vaša prtljaga je prema dosadašnjim iskustvima agencije sigurna u autobusima tijekom obilazaka te u hotelskim sobama i u kabinama brodova tijekom krstarenja Nilom. Također, nismo imali negativnih iskustava sa sigurnošću prtljage tijekom njenog prijenosa od zračne luke do autobusa, od autobusa do recepcije hotela, ... (prijenos rade nosači).
Za sve putnike bitno je da se na javnim mjestima kreću u grupama, da organizaciju vožnje taksijima i kočijama prepuste lokalnom vodiču – za one koji individualno poduzimaju ovakve radnje agencija ne preuzima odgovornost.

Električna energija
Napon egipatske električne stuje je 220V. Za utičnice ne trebaju adapteri (kao u Britaniji i Irskoj). Brodovi imaju električnu struju. Mobitele i fotoaparate možete nesmetano puniti. Kamere također iako ih nije preporučljivo nositi na obilaske (npr.Dolina kraljeva), jer ih je zabranjeno koristiti.

Zaključno ...
Stanovništvo u Egiptu je izuzetno siromašno. Ako se odlučite provozati kalešom kroz neki od gradova koje obilazite budite spremni na šok zbog siromaštva u kojem ovi ljudi žive. Ipak, ljudi su uvijek veseli, topli i jako uslužni. Ovo se posebno odnosi na poslugu u hotelima i na brodovima. Cjenkanje i dosađivanje oko kupnje, bakšiša i sl ponekad je frustrirajuće. Neugodnosti mogu nastati ako ne poštujete njihove običaje i tradiciju, ili ako ne pripazite oko vaših navika konzumacije hrane i pića. Posjet Egiptu je u pravilu fascinantan i nezaboravan. Ne samo zbog iznimne arheološke i povijesne baštine, već i zbog orijentalne kulture i egzotične atmosfere. Slijedeći ove pisane upute i savjete vašeg vodiča vjerujemo kako će vam putovanje proteći ugodno.